Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kislány koromban még divat volt,és szép hagyomány ,hogy a locsoló fiukat himestojással vártuk.Voltak már akkor is különböző trükkök a tojás megfestésére. Találtam pár ötletek,kislányos anyukák és nagymamák a husvéti készülődésben,a gyermekkel együtt kipróbálhatják!

Kép

 

márványozott tojás is hasonlóan készül: a megmosott tojásokra cérnával hagymahéjakat kötözünk úgy, hogy az egész felületet beborítsa. Az így bebugyolált tojásokkal hasonló módon járunk el, mint a levélrátétesnél. Minél több apró hagymahéjat kötözünk rá, annál szebb lesz a tojás. A növényi tojásfestékeknek nagy előnyük, hogy az egészségre teljesen ártalmatlanok, könnyen hozzáférhetők és egy fillérünkbe sem kerülnek.

Kép

 

Az úgynevezett írottmintás tojások motívumainak megrajzolásával is megpróbálkozhatunk. Nem szükséges hozzá más, mint egy kevés méhviasz, egy íróka, egy gyertya, amelynek lángjánál majd a festés után leolvsztjuk a viaszt, és némi kézügyesség.

 

Kép

– Csepegtetett tojás:
A batikoláshoz hasonló módszer. Gyertyával apróbb-nagyobb pöttyöket kell csöpögtetni a tojásra, és utána az egészet festékbe mártva a viasz helyén fehér pöttyök maradnak.

 

– Karcolt tojás:
Minél sötétebb színû a tojásfesték, annál jobban elüt a karcolat fehérsége a színes háttértõl. Kés hegyével vagy tûvel lehet rákarcolni az elõre megrajzolt vagy saját fantáziára bízott virágmintát, geometriai formát a már megfestett tojásra. Célszerû elõbb egy próbatojáson gyakorolni, és a kést konyharuhába tekerni, hogy csak a hegye látsszon ki, így nem csúszik meg olyan könnyen.Kép

Pingált tojás:
Ez a változat minden bizonnyal a gyerekek körében lesz igazán népszerû, mert önállóan is gyönyörû alkotások készíthetõek. A felnõttnek legfeljebb az utolsó simítások maradnak. A tojásra vékony ecsettel festett különbözõ színû mintákat lakkal kell rögzíteni!

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.